East Cost, Pittsburgh, USA

От 9 до 16 Март имах възможност да обиколя източното крайбрежие на USA и по специално Pittsburgh, Niagara Falls, Washington, Philadelphia, Atlantic City и New York.

Пътешествието го направихме с кола под наем. Като може да се каже, че се разбихме от път. Рално на повечето от тези места може да се прекара по около седмица без човек да се напъва, но кой ти дава толкоз свободни седмици в днешно време :)

Та така по ред на номерата

Pittsburgh

Американският Перник се е превърнал в едно наистина не лошо място за живеене. Пернишката слава на града се дължи на дългите години производство на стомата. Имало е моменти, в които само района на Питсбърг е произвеждал повече стомана от целият останал свят. Другото име под което е известен е “градът на трите реки”. В центъра на Питсбърг се вливат реките Allegheny и Monongahela, от които пък тръгва Ohio. Интересен е факта, че в Питсбърг стомана няма, но пък има въглища и се е оказало, че е много по-лесно да се прекара стоманата до въглищата отколкото обратното.

Както и да е през 70 години производството на стомана в райнона бива преустановено и градът се превръща е университетски център. От тогава досега го е напуснало приблизително половината му население, което пък донякъде се компенсира от 100те хиляди студенти пребиваващи в различните местни университети. По-известните са Carnegie Mellon (малък и елитен – леко съм пристрастен тъй като там преподавам и аз), University of Pittsburgh (10 пъти по-голям от Carnegie, известен с медицинските си науки) и Duquesne (3-4 пъти по-голям), който май няма някъква особенно добра слава. Има и още много, но по-малки университети.

Малко повечко информация за града тук.

Ето малко снимки от града

 

От Pittsburgh тръгнахме към Washington. По пътя спряхме на Falling Water – къща построена върху водопад. Повече за Къщата тук.

This entry was posted in My Travelings and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to East Cost, Pittsburgh, USA

  1. Pingback: Niau's blog » Blog Archive » Pennsilvania, USA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 8 = fifty six