За ограничения и неограничения мобилен Интернет в България

Тия дни докато се рових из разни форуми за IPv6 вниманието ми бе привлечено от необичаен пост  “AT&T just got hit with a $100 million fine after slowing down its ‘unlimited’ data” и ако се зачетем по надолу “Federal Communications Commission slapped AT&T with a $100 million fine Wednesday, accusing the country’s second-largest cellular carrier of improperly slowing down Internet speeds for customers who had signed up for “unlimited” data plans.”

То оператора бил написъл нейде в договора, че скоростта реално никога не е била неограничена, пък в някакъв момент Интернето почвал да църцори едва едва и потребителите били предупредени и то многократно, ама ето на хоп комисията преценила, че реално хората се ловят по рекламите и четат основно заглавието и AT&T чисто и просто ги е заблудила. Съответно съвсем правилно втория по-големина мобилен оператор в USA (и жив наследник на най-големия Телеком в света) е шляпнат от комисията за регулиране на съобщенията в USA със скромните 100 милиона долара. В статията още пише че това е най-голямата глоба в историята на американския телекомуникационен пазар (а според мен най-вероятно и на световния).

В този ред на мисли. Да проверим дали няма подобни страшни реклами и “оферти” в България.

Ето тука хубаво момиче и много готин банер :)

Screen Shot 2015-06-18 at 9.26.42 PM

А пък тук хубав, съдържателен материал в братски сайт на друг играч на мобилния пазар….

Screen Shot 2015-06-18 at 9.26.29 PM

Като човек иде да види колко е неограничен неограничения Интернет  СМЪРФ пакет попада на нещо от сорта:

Screen Shot 2015-06-18 at 9.37.55 PM

Та с две думи май включения трафик за данни е неограничен ама имало някакъв “Мобилен Интернет (или пък Интернат ….) на максимална скорост”, с който може да сърфираш из Интерната много яко….

Да не каже някой, че съм пристрастен ама то ето и на страницата на телесеверните има интересни заглавия.

Screen Shot 2015-06-18 at 9.57.29 PM

То поне да си беха барнали малко заглавието, че с тия & символи направо къртят :) Вярно, че то материала от 2012 и то таквоз ребрандинг имало ама все пак гугъл помни доста и знае почти всичко ;)

Абе с две думи разните комисии КЗП(Комисия за Защита на Потребителите), КРС (Комисия за Регулиране на Съобщенията) що не се самосезирате и не изкарате малко пари? Ето имате хубав пример от FCC в USA…

Крайно време е операторите в България, а и не само…  да се научат да предлагат и рекламират  Интернет предложенията си без да заблуждават  хората и да знаят, че неограничен   означава неограничен, а не динамично или статично орязани  скорости, резнати портове, споделяне на канала 20 към 1. Може пък като краен резултат българските потребители да получат нещо лекинко по-качествено :)

This entry was posted in IT sector in Bulgaria and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × five =